De grootste uitdaging aan de implementatie van een veiligheidssysteem is het verhogen van het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Op de productlocatie van DFE Pharma in Nörten-Hardenberg helpt DEKRA, voorheen Arbo Support hierbij een handje.

DFE Pharma maakt excipients, hulpstoffen voor de farmaceutische industrie. De lactose die afkomstig is van moederbedrijf FrieslandCampina wordt in de fabriek in Nörten-Hardenberg omgevormd tot direct compressable lactose. Hiermee kunnen farmaceuten een tablet produceren zonder er een bindmiddel aan toe te voegen. René Tassche is Site Manager van de fabriek in Nörten-Hardenberg: “Onze onderscheidende waarde is consistentie, iets wat heel belangrijk is in de farmaceutische wereld.”

Life-saving rules

Toch is er nog één ding belangrijker dan die constante kwaliteit: veiligheid. Tassche: “De life-saving rules van FrieslandCampina vormen de basis voor de hele veiligheidscultuur die we hebben en verder aan het uitbouwen zijn.” Koen Huijbers, Global SHE Manager vult aan: “Het is een globaal overkoepelend programma wat wereldwijd voor alle zestig productielocaties geldt. Je moet dus een manier vinden om aan te sluiten bij je eigen lokale situatie, niveau en plek op de veiligheidsladder. Die is hier weer anders dan op andere locaties.” Tassche: “We wilden de life-saving rules 100% implementeren. Dat is onze ambitieuze uitdaging waar we al meerdere jaren mee bezig zijn. Je maakt hele grote stappen, maar er was nog een weg te gaan. Het implementeren van de life-saving rules is een traject wat veel tijd kost, tijd die kostbaar is voor ons allemaal.”

Volle kracht vooruit

Dat was de reden dat DEKRA, voorheen Arbo Support na een ondersteuning van vier weken tijdens een onderhoudsperiode ook gevraagd werd om te helpen bij de implementatie. Huijbers: “Heel veel mensen hebben veiligheidskennis, maar leg het maar eens uit op een begrijpelijke manier. Daar zien we de meerwaarde van DEKRA, voorheen Arbo Support. Zij maken de vertaalslag naar de werkvloer. Ze laten de mensen niet alleen inhoudelijk de regel begrijpen, maar ook de achterliggende reden. Daarmee leveren ze een serieuze bijdrage om echt dat bewustzijn te verhogen.” Tassche: “Het is heel makkelijk om een technische oplossing te implementeren, maar het moeilijke is om de mensen mee te nemen op die hele veiligheidsreis. Door daar echt dedicated iemand op te zetten die daar alle aandacht voor heeft en samen met de medewerkers aan de slag gaat, hebben we het voor elkaar gekregen.”