Als één van de grootste aardappelverwerkende fabrikanten ter wereld heeft Aviko niet genoeg aan een frituurpannetje. Op grote industriële schaal worden aardappels verwerkt tot uiteenlopende specialiteiten. De warme procesdelen, uitglijdrisico’s en de algemene proces- en machineveiligheid zorgen ervoor dat veiligheid binnen de Aviko-organisatie op 1 staat. Arbo Support ondersteunt daarbij met consultancy en projectsupport.

Marc Rossel is als HSE-manager verantwoordelijk voor de ondersteuning en vormgeving van het HSE-beleid op de Aviko-locaties Cuijk en Lomm. Rossel: “Aviko vindt het belangrijk dat iedereen hier veilig kan werken, of dat nou een contractor of eigen personeel is. Medewerkers moeten ook na hun pensioenleeftijd nog jaren kunnen genieten en positief terugdenken aan hun tijd bij Aviko. Dat is ons streven. Dat proberen we op zo’n praktisch mogelijke manier waar te maken. Door te investeren in veiligheid, de machines die we plaatsen, het opleiden van mensen, het trainen van operationeel veiligheidskundigen en veiligheidsbewustzijnsprogramma’s bijvoorbeeld.”

Vaste leverancier

Hoe ziet de ondersteuning van DEKRA, voorheen Arbo Support eruit? Rossel: “Die bestaat vooral uit advieswerk en ondersteuning tijdens stopdagen. Ze hebben ons onder meer geholpen met een aantal risico-inventarisaties en een keer voor langere tijd ondersteuning geboden toen een functie deels ingevuld moest worden. Wij zijn een flexibel en dynamisch bedrijf. De kwaliteit, praktische benadering en het snel kunnen schakelen van Arbo Support sluit daar goed bij aan. Daardoor zijn we ze steeds meer gaan inzetten. Arbo Support is momenteel een van onze vaste leveranciers voor het leveren van gekwalificeerd personeel voor veiligheidsvraagstukken.”

Goede match

Een ander stukje bedrijfscultuur waarin Aviko en Arbo Support elkaar vinden, is het stimuleren van groei. Rossel: “Je moet mensen de kans geven om te groeien in hun functie. Zowel intern als extern. Mensen laten groeien en doorstromen, dat is de cultuur die heerst bij Aviko. Senior HVK- of MVK’ers moet je inzetten op zwaardere vraagstukken. Er zijn ook lichte vraagstukken waar we op dat moment minder capaciteit voor hebben maar die wel urgent zijn. Dan is het mooi om een trainee in te zetten of iemand die extra begeleiding krijgt vanuit Arbo Support. Arbo Support past als partner gewoon goed bij het bedrijf dat wij zijn.”