Het begon als tijdelijke ondersteuning voor een paar maanden. Toch is Jesper Schuts van DEKRA, voorheen Arbo Support inmiddels ruim een jaar werkzaam in het veiligheidsteam van Neste onder leiding van Norbert Denninghoff, HSE&Q Manager.

De productielocatie op de Maasvlakte maakt onderdeel uit van de Finse oliemaatschappij Neste. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van hernieuwbare, duurzame brandstoffen. Hoe is Schuts bij Neste terechtgekomen? Denninghoff: “Anderhalf jaar geleden moest onze vaste veiligheidsman een turnaround voorbereiden. Toen hadden we iemand nodig om de dagelijkse gang van zaken op de raffinaderij bij te houden op veiligheidsgebied. Dat werd Jesper.”

Kracht in diversiteit

De 29-jarige Schuts vormt een mooie aanvulling op het team. Denninghoff: “Ik zoek altijd naar diversiteit. In ons HSE-team zijn een aantal mensen al wat verder in hun carrière. Jesper heeft een meerwaarde met zijn verse kennis en jeugdige energie, zijn motivatie om iets uit te zoeken en te leren. En door zijn vragen. Daardoor moet je zelf ook weer nadenken waarom je bepaalde dingen zo doet. Dan kom je tot nieuwe inzichten.”

Volop uitdaging

De reistijd vanuit Schuts woonplaats Eindhoven is flink, zeker omdat hij ook afstuderend HVK’er en trainee projectleider is. Waarom vond hij de opdracht toch interessant? “Door de hands-on organisatie, het leuke team en de uitdaging om aan de slag te gaan bij een BRZO-bedrijf.” Denninghoff: “Daarnaast zijn we een relatief jong bedrijf. Er moet nog veel ontwikkeld worden, maar daar zijn ook de middelen voor. Wie een goed initiatief heeft, krijgt alle ruimte om dat uit te werken zonder al te veel bureaucratie.”

Energie

Schuts taken als Safety Engineer gaan verder dan bij een opdracht op projectbasis: “Ik ben nu meer op procedureel niveau bezig. En met verbeteringen.” Hoe ziet de toekomst eruit? Schuts: “We hebben steeds besproken of het nog klikt en of we elkaar verder kunnen helpen. Tot nu toe is het antwoord ja. Ik ga nog altijd met veel plezier aan het werk.” Juist dat plezier noemen beiden als geheim van de goede samenwerking. Denninghoff: “Het werk kan tegenzitten, maar uiteindelijk moet je een leuke week gehad hebben.” Schuts: “En dat zie je ook weer terug in het resultaat. Onze Site Director is één van de drie finalisten voor de titel ‘Plant Manager of the Year’. En toen ik hier net was, heeft Neste de VOMI Safety eXperience Award gewonnen. Je maakt hier echt onderdeel uit van het team. En je krijgt de ruimte en middelen om er samen met enthousiasme en plezier iets van te maken. Dat geeft energie.”