Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken moet zich harder inzetten om te zorgen dat de achterblijvende sectoren deze regels snel afspreken, vindt de oud-politicus.

In totaal is de arbo-catalogus in ruim 140 sectoren ingevoerd. Dat betekent dat meer dan de helft van de werknemers in een sector werkt waar eigen regels voor veilige arbeidsomstandigheden van toepassing zijn. Minstens vijftig sectoren hebben nog geen arbo-catalogus.

 

Presentatie

Linschoten maakte de cijfers bekend tijdens een presentatie voor de Sociaal-Economische Raad (SER) in aanwezigheid van staatssecretaris De Krom. Sinds de invoering van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet per 2007 kunnen werkgevers en vakbonden in een arbo-catalogus meer zelf bepalen hoe er veilig gewerkt wordt in een sector.

De Krom stelde dat nu in de eerste plaats werkgevers en vakbonden aan zet zijn om ervoor te zorgen dat in meer sectoren afspraken worden gemaakt over veilige arbeidsomstandigheden.

 

Arbocatalogi

Hij wees erop dat de overheid de afgelopen vier jaar 16 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de arbo-catalogi. Bovendien moet er nu flink bezuinigd worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Maar de staatssecretaris maakte ook duidelijk het belangrijk te vinden dat er blijvend werk van de arbo-catalogi wordt gemaakt. Hij verwacht op korte termijn een concreet voorstel van de sociale partners om ervoor te zorgen dat in meer branches eigen arbo-afspraken worden gemaakt. Op basis daarvan zal hij dan bekijken of en hoe de overheid nog iets kan bijdragen.