Mark van der Rest behoorde tot de eerste groep die de hbo-studie Integrale Veiligheidskunde afrondde. Helaas wist niemand nog precies wat ze van een integraal veiligheidskundige konden verwachten. Inmiddels heeft hij ook zijn MVK-diploma gehaald en is hij aan de slag bij Arbo Support. Door het vertrouwen van huidige opdrachtgever Hexion is een mooie win-winsituatie ontstaan, waarin Mark grote stappen maakt door zijn bijdrage te leveren aan de veiligheid binnen het bedrijf.

Van der Rest is door zijn combinatie IVK met MVK een veiligheidskundige op hbo-niveau. Wat mogen opdrachtgevers van hem verwachten?: “IVK is een hbo-studie. Het zit op hetzelfde denkniveau als HVK. Ik heb net als een hoger veiligheidskundige scholing gehad in het schrijven van rapporten, maken van analyses en presenteren. Verder heb ik ook vakken als bedrijfs-, bestuurs- en organisatiekunde gehad.” Volgens Van der Rest heeft een IVK’er zelfs iets extra’s te bieden: “In IVK zit een stukje beleid, wat HVK minder heeft. IVK’ers zijn goed getraind in het politieke spel. Er zit altijd frictie tussen kosten en veiligheid, de belangen van verschillende stakeholders. Tijdens de IVK-studie krijg je communicatietraining zodat je weet hoe je daarmee om moet gaan.” 

Kans

Hexion zag die toegevoegde waarde en dat heeft geresulteerd in een mooie ontwikkeling voor Van der Rest: “Ik zit nu tweeënhalf jaar bij Hexion. Ik ben begonnen met vergunningcontrole om de mensen en de fabriek te leren kennen. Toen de turnaround veiligheidscoördinator wegging, heeft men mij daarvoor ingezet. Normaal hadden ze voor deze functie een hoger veiligheidskundige gevraagd, maar ze hebben echt ingezien dat een IVK’er met een MVK-diploma dat ook in kon vullen. Daarom hebben ze me de kans gegeven. Inmiddels bekleed ik de functie ruim een jaar. Dat gaat zo goed, dat ik nu ook projecten krijg. Momenteel ben ik aan het onderzoeken wat voor Hexion het beste ‘man-down systeem’ is.”

Steun

Wat is de grootste uitdaging voor Van der Rest?: “Die ligt voornamelijk in de complexiteit van sommige klussen, het budget en menselijk gedrag. Het is een uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarnaast heb je altijd te maken met een turnaround manager die het project binnen de gestelde tijd, binnen het budget en zo veilig mogelijk moet laten verlopen. Dat is een driehoek die elkaar nog weleens bijt. Gelukkig gaat dat bij Hexion prima. Ik krijg alle medewerking en steun om zo veilig mogelijk te werken.”