Het idee leefde al langer en maandag 3 juli was het zover: de eerste Arbo Support Academy. Tijdens dit interne leertraject van ongeveer 2 jaar wordt een groep pas afgestudeerde veiligheidskundigen klaargestoomd voor de praktijk. De Academy is een logisch gevolg van de visie van Arbo Support, waarbij geïnvesteerd wordt in eigen mensen en jong talent om aan de toenemende vraag voor veiligheidskundigen te kunnen blijven voldoen.

Investeren in toekomst

Patrick Roskam, directielid van Arbo Support, noemt de Academy een investering in continuïteit en kwaliteit: “Er is veel behoefte aan goede veiligheidskundigen, maar die zijn lastig te vinden. Door jong talent aan te trekken en intern op te leiden, kunnen we ook in de toekomst een goede match garanderen tussen onze professionals en opdrachtgevers. Deze jonge mensen hebben theoretisch de goede bagage. Ze missen alleen de ervaring in het veld. Met dit programma bieden we hen enerzijds specifieke cursussen en anderzijds begeleiding in de vorm van een coach, een ervaren veiligheidskundige, die het aanspreekpunt is voor hen en de klant.” Alle deelnemers hebben een combinatie van MVK en IVK. Dat is geen toeval. HR-medewerker Chantal van Veen: “Bij steeds meer klantaanvragen speelt de omgeving van het project een grote rol. Daarom hebben we deelnemers geselecteerd op deze combinatie van MVK en IVK.”

Wisselwerking

De dag begint met een welkomstwoord van directielid Bert Holman. Hij maakt duidelijk dat er sprake is van een wisselwerking: “Jullie zijn de verse antennes van deze organisatie, dus alles waarvan je denkt dat het anders of beter kan, vragen, suggesties: we horen het graag.” Bert geeft het woord aan Arend Kloppers, operationeel manager. Hij vertelt wat er van de Academy-deelnemers verwacht wordt en wat zij kunnen verwachten: “Dat zal in eerste instantie een nieuwbouwproject zijn, een revisie, een shut down. Het ondersteunen van een ervaren veiligheidskundige van Arbo Support waarbij je vooral praktisch bezig bent in het veld. Leren hoe je mensen moet aanspreken en risico’s moet inschatten.”De introductie wordt afgerond met een uitleg van Operational Support Medewerker Herman Dercksen en Chantal van Veen over de structuur van de organisatie en de werkwijze. ’s Middags staat er al een cursus VOL-VCA op de planning. Volgens de deelnemers geen probleem: “Hier hebben we tenslotte net voor gestudeerd.”

To be continued

Deze eerste Arbo Support Academy vormt de blauwdruk voor toekomstige groepen. Het streven is om elk afstudeermoment met een lichting enthousiaste nieuwkomers te starten. Bovendien wordt ook de ontwikkeling van vaste werknemers gefaciliteerd vanuit de Academy. Wordt dus zeker vervolgd!