Daarnaast blijft ook het Champignoninterventieteam in 2014 actief. Hierin werken diverse diensten samen: behalve de Inspectie SZW zijn dat de Belastingdienst, UWV, gemeenten en politie. Het team controleert op illegale arbeid, belastingontduiking, uitkeringsfraude, onderbetaling en uitbuiting.

Bij de inspecties van de arbeidsomstandigheden is er speciaal aandacht voor de veiligheid van het personeel dat hoog boven de grond staat te oogsten. Zijn de hoogwerkers en plukplatforms voorzien van hekwerken om een val te voorkomen?

De inspecteurs controleren ook of machines veilig zijn. Gelet wordt op het gevaar van knellen en pletten bij het gebruik van machines met bewegende delen. Ook de veiligheid van onder meer pluklorries is onderwerp van inspectie.

“De champignonsector doet het nodige om medewerkers veilig te laten werken”, zegt projectleider Piet Roowaan van de Inspectie SZW. “Ook heeft de branche grote stappen gemaakt bij het voorkomen van misstanden. Deze zelfregulering is vooral gericht op een eerlijke beloning voor de werknemers en het uitbannen van schijnconstructies.”

Roowaan: “Maar we hebben vorig jaar ook verschillende keren moeten ingrijpen. We hebben zelfs het werk enkele keren stilgelegd. En het was helaas nodig boetes uit te delen. Ook zijn bedrijven gesommeerd om de werkomstandigheden te verbeteren. Het kan dus beter.”

De projectleider suggereert dat werkgevers- en werknemersorganisaties in de paddenstoelenteelt samen een arbo-catalogus opstellen. In deze catalogus kunnen bedrijven zien welke maatregelen ze het beste kunnen nemen om gezond en veilig te werken.