Verder vinden ze de beoordeling van de risico’s door veel gemeenten onvoldoende. De gemeenten maken ook te weinig gebruik van de aanwezige deskundigheid, concluderen de Inspecties.

Elk jaar zijn er in Nederland tienduizenden evenementen voor grote aantallen bezoekers. De Inspecties concludeerden in 2008 en 2012 al dat risico’s daarbij niet genoeg worden voorkomen. Vorig jaar hebben ze nieuw onderzoek gedaan bij 124 gemeenten, de 25 veiligheidsregio’s en de tien regionale eenheden van de politie. 

Regie 

De Inspecties vinden dat de gemeenten meer de regie moeten nemen en dat ze meer werk moeten maken van het verminderen van de risico’s. Verder zouden ze hun kennis meer moeten delen met anderen. 

Minister Van der Steur neemt de aanbevelingen over. Hij vindt dat ook gemeenten en veiligheidsregio’s de conclusies van de onderzoekers serieus moeten nemen. Volgens hem hebben ze daarvoor genoeg instrumenten. 

Eerder concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al dat gemeenten en organisatoren vaak onvoldoende kennis en expertise in huis hebben om de risico’s bij evenementen te herkennen en te beheersen. Dat rapport werd geschreven naar aanleiding van een ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen. Daar kwamen drie mensen om het leven toen de chauffeur de controle over de truck verloor.