Bedrijven en overheid hebben de mond vol van veiligheid. Maar wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor veiligheid op de werkvloer, in het ziekenhuis, of in de openbare ruimte is vaak onduidelijk. Met alle gevolgen van dien.

 

Dit ‘pijnpunt’ staat centraal tijdens het Veiligheidscongres ‘(N)iemand verantwoordelijk voor veiligheid?!’ dat op 16 en 17 maart wordt gehouden in Congrescentrum Papendal in Arnhem. Organisator is de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde) die als beroepsvereniging hiermee wél haar verantwoordelijkheid neemt.

 

Maatschappelijk debat

Het thema van het tweejaarlijkse congres verwijst naar het maatschappelijk debat over de private en publieke verantwoordelijkheid voor ‘onze’ veiligheid, waartoe de beschermheer van de NVVK, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, enkele jaren geleden het initiatief heeft genomen. ‘Aangezien het debat nog steeds wordt gevoerd, maakt het meteen de noodzaak ervan duidelijk”, aldus congresorganisator en NVVK bestuurder Victor Roggeveen. “Blijkbaar is praten over veiligheid, veiligheid gieten in allerlei goedbedoelde plannen iets anders dan je verantwoordelijkheid nemen als het mis gaat. Is alleen de werkgever verantwoordelijk voor goede en veilige arbeidsomstandigheden? Is het de dokter, of de voorzitter van de Raad van Bestuur? Hoe ver moet de ‘bemoeienis’ van de overheid gaan? En wat kan een werknemer of patient zélf doen om zijn situatie veiliger te maken? Vragen die niet onbeantwoord mogen en kunnen blijven.”

 

Know-how

Het Veiligheidscongres is bedoeld voor veiligheidskundigen, maar ook voor managers die verantwoordelijk zijn voor veiligheid in hun bedrijf. Het vak van veiligheidskundige evolueert in hoog tempo. Risicomanagement wordt steeds belangrijker, maar ook complexer. Er wordt steeds meer kennis, beter inzicht en vooral know-how van hen verwacht om de veiligheid voor medewerkers, patiënten, bedrijven en hun omgeving te waarborgen.

Aan de hand van lezingen en workshops worden ze op dit congres op de hoogte gebracht van de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. Daarnaast worden de NVVK-scriptieprijzen uitgereikt aan aanstormend talent op het gebied van veiligheidskunde. En is er op 16 maart een speciaal voor de NVVK bewerkte theatervoorstelling door Peter Faber: ‘The Safeman’.