Voor Bas de Winter speelt veiligheid ook in zijn vrije tijd een grote rol. Naast zijn baan als veiligheidskundige bij DEKRA Industrial Safety is hij al bijna 34 jaar lid van de vrijwillige brandweer in Papendrecht. Daarvoor werd hij begin dit jaar beloond met een koninklijke onderscheiding. Samen met zes collega’s van het Papendrechtse korps ontving hij een lintje. Daardoor mag hij zich officieel Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Naast zijn normale werkzaamheden is De Winter aardig wat avonduren zoet met brandweerbezigheden: “Sowieso al twee à tweeënhalf uur per week voor instructieavonden. Daarnaast ben ik leider bij de jeugdbrandweer, daar zit ook tussen de anderhalf en twee uur in. En dan komen daar de eventuele incidenten nog bij.”

Van de details
Is er sprake van een wisselwerking tussen zijn werk als veiligheidskundige en zijn bijdrage aan de brandweer? De Winter: “Ze weten binnen de brandweer natuurlijk wat mijn dagelijkse werkzaamheden zijn. Soms zien ze me kijken en dan zie je ze denken: ‘dat hebben we niet goed gedaan.’ Ik besteed daar wel aandacht aan, maar ik ga het niet overdrijven.“ Dat onderstreept Michel Heemskerk, collega-brandweerman die gelijktijdig een lintje ontving. Hij werkt inmiddels al 30 jaar met De Winter samen. Heemskerk: “Bas is degene die op de details let. Als zich iets onveiligs voordoet, dan zegt hij daar wat van. Dat is het mooie aan een vrijwilligerskorps. De beroepen variëren van veiligheidskundige tot aan timmerman en elektricien.  We versterken elkaar daar zeker in. Bas is een fijne gozer, je kunt altijd bij hem terecht.” De Winter: “De brandweer is je tweede familie. Samen met het thuisfront onmisbaar om ervaringen te verwerken.”

Samen uit, samen thuis
Waar haalt De Winter de meeste voldoening uit?: “Dat verschilt per incident. Bij een woningbrand kun je bijvoorbeeld de kraan openzetten en als het water van de trap komt, is het vuur uit. Maar vaak kun je de schade beperken door ook met je verstand te werken.” De Winter vervolgt met een veiligheidskundig motto:  “Uiteindelijk denk ik dat het hierom draait: met elkaar de klus klaren en met elkaar terugkomen in de kazerne.”

Namens DEKRA: gefeliciteerd Bas!