Dit is een daling vergeleken met vorig jaar, toen 92 personen omkwamen bij een bedrijfsongeval. Ook het aantal mensen dat blijvend letsel opliep is lager dan vorig jaar (531).   

Dit blijkt uit gegevens uit het meldpunt voor arbeidsongevallen van het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), die LocalFocus middels de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft opgevraagd.

Hoogezand-Sappemeer

Relatief gezien vonden de meeste bedrijfsongevallen plaats in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer, met ruim 10 bedrijfsongevallen per 1.000 bedrijven. De gemeente Moerdijk – waar veel chemische en zware industrie gevestigd is – en Delfzijl completeren de top-drie.

In absolute getallen was het aantal meldingen het grootst in de gemeente Rotterdam (151). Daar kwamen met 3 incidenten eveneens de meeste dodelijke ongevallen voor en liepen de meeste mensen blijvend letsel op tijdens het werk (19).

Verplicht

Werkgevers zijn verplicht om melding te maken van een arbeidsongeval. In 2014 ontving het ministerie in totaal ruim 3,5 duizend meldingen. Sinds 2010 komen er jaarlijks gemiddeld 3 duizend meldingen binnen naar aanleiding van een arbeidsongeval.