Honderden mensen met de schildersziekte worden volledig aan hun lot overgelaten, stelt de belangenvereniging OPS. Werkgevers zijn niet te porren voor een financiële regeling en verzekeraars liggen dwars om schade uit te keren. De Tweede Kamer moet een commissie instellen die onderzoekt hoe de zieke werknemers geholpen kunnen worden volgens OPS-directeur Janke van Midlum.

Het organisch psychosyndroom (OPS) is het gevolg van blootstelling aan oplosmiddelen. Die tasten het centrale zenuwstelsel aan, wat kan leiden tot geheugenverlies, hoofdpijn of depressies. De ziekte komt voor bij schilders, drukkers, stoffeerders (die met lijm werken) en autospuiters. Sinds begin deze eeuw zijn er scherpere regels omtrent werken met oplosmiddelen, waardoor de ziekte minder nieuwe slachtoffers maakt.

De Tweede Kamer houdt op 3 maart een rondetafelgesprek met deskundigen over de schildersziekte.

 

Onder bijstandsniveau

Mensen met OPS leven vaak op of onder bijstandsniveau en zijn soms jaren kwijt aan dure rechtszaken om de schade vergoed te krijgen. ,,Dit is te gek voor woorden. Deze mensen hebben hun leven lang keihard gewerkt, maar zodra ze ziek worden, zet de werkgever hen bij het oud vuil”, zei Van Midlum.

 

Onwillige werkgevers

Werkgevers zouden samen 15 miljoen euro moeten ophoesten om oud-werknemers financieel op de rails te krijgen, stelt de belangenvereniging. Maar tot nu toe lagen de werkgevers dwars en lukte het niet om een schadefonds op te tuigen. Van Midlum, zelf partner van een drukker die in de jaren negentig door de ziekte werd getroffen, hoopt dat de Kamerleden zich gaan inzetten voor een fatsoenlijke regeling.

In de jaren negentig adviseerde een ‘asbestcommissie’ onder leiding van professor en oud-minister Job de Ruiter de regering hoe de juridische lijdensweg van asbestslachtoffers verkort kon worden. Dit leidde tot een compensatieregeling en de oprichting van een instituut voor mensen die ziek waren geworden van de schadelijke stof.

Asbest heeft veel meer slachtoffers gemaakt dan oplosmiddelen, maar Van Midlum hoopt dat een OPS-commissie een soortgelijk positief effect heeft voor haar achterban. ,,Economische crisis of niet, schilders die voor dag en dauw zijn opgestaan om hun werkgever te dienen verdienen beter.”