Onderzoek van de Groningse chronobiologe dr. Marijke Gordijn laat zien dat een ‘powernap’ van twintig minuten slaperigheid en vermoeidheid van politieagenten gedurende de nachtdienst laat afnemen en daarmee de kans op ongelukken in het verkeer verlaagt. In een studie bij het korps Drenthe werden twee manieren getest om de nachtdiensten te verlichten. Bij één kregen de politieagenten de mogelijkheid om twintig minuten te slapen; in de tweede deden ze twintig minuten lichttherapie. De agenten hadden het meest baat bij de twintig minuten slaap.

In Nederland werkt zestien procent van de beroepsbevolking regelmatig in de nachtdienst. Werken in de nachtdienst is voor de meeste mensen onnatuurlijk; de biologische klok vertelt ons dat we ’s nachts moeten slapen en overdag wakker moeten zijn. Het gevolg is dat men ’s nachts minder goed presteert en er op lange termijn vaak gezondheidsklachten ontstaan.

Gordijn pleit er op basis van de resultaten voor om te kijken of het organisatorisch haalbaar is om agenten de gelegenheid te geven tot het doen van een korte powernap in het begin van de nachtdienst en in vervolgonderzoek vervolgens na te gaan of het aantal ongelukken na de nachtdienst werkelijk afneemt en of gezondheid van werknemers die regelmatig in de nachtdienst een powernap mogen doen, op lange termijn verbetert.