In 2016 kregen ruim 108.000 Nederlanders de diagnose kanker. Dit aantal stijgt nog ieder jaar. Helaas krijgt daardoor vrijwel iedereen in persoonlijke kring met de ziekte te maken. Ook Michiel de Boer en Arnold Corstanje. Beide heren zijn werkzaam als veiligheidskundige voor Arbo Support en besloten op sportieve wijze geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

Arnold ging de uitdaging van de Roparun aan, waarmee geld ingezameld wordt om de kwaliteit van leven van kankerpatiënten te verbeteren. Michiel deed als wandelaar mee aan de Alpe d’HuZes, waarvan het geld rechtstreeks gaat naar kankeronderzoek. Arbo Support is zich bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die bedrijven hebben en draagt initiatieven als deze dan ook een warm hart toe.

Michiel: “In 2013 is mijn moeder overleden aan kanker. Dan krijg je zo’n directe connectie met die ziekte en met zo’n doel, dat ik een keer wilde meedoen aan de Alpe d’HuZes. Dat ‘een keer’ was vrij abstract, tot mijn vrouw zei dat je soms gewoon een datum moet stellen. Toen zijn we gelijk gaan trainen.” Bij Arnold ging het anders: “Vorig jaar is mijn vrouw overleden aan kanker. Daarvoor had ik al veertien keer meegedaan aan de Roparun, maar de vijftiende keer was voor mij dus wel een hele speciale.”

Als je dan het dubbele ophaalt, dan is dat wel even geweldig.

Voorbereiding

Zowel de Alpe d’HuZes als de Roparun vereisen veel voorbereiding. Michiel: “Op informatiesites lazen we dat de wandelafstand van een halve marathon ongeveer gelijkstaat aan de inspanning van eenmalig de berg op. We zijn daarom ’s avonds begonnen met kleine rondjes lopen en hebben het aantal kilometers steeds verder uitgebreid.” Arnold had het dit keer lichamelijk makkelijker: “Dit jaar ben ik meegegaan als masseur en hoefde ik dus niet te trainen. Maar je gaat wel de uitdaging aan om samen met je team ongeveer 50 uur onderweg te zijn waarin je bijna niet slaapt en probeert met elkaar zoveel mogelijk geld voor het goede doel op te halen. Dat is al een sport op zich.”

Sponsors werven

De zoektocht naar sponsors bracht beide heren bij Arbo Support. Michiel: “Als je ziet dat zowel bedrijven als particulieren kunnen sponsoren, dan is de link snel gelegd. In een persoonlijk gesprek heb ik uitgelegd wat de achterliggende gedachte van mijn deelname was en gevraagd of Arbo Support wilde sponsoren. Binnen een week had ik een bevestigend antwoord.” Ook Arnold kon op de steun van Arbo Support rekenen: “Ik werk als zzp’er al jaren voor Arbo Support op allerlei projecten. Dan is één en één twee. Ze sponsoren nu al een aantal jaar.”

Resultaat

Michiel bedwong de Alpe d’Huez twee keer: “We hebben bijna 3000 euro opgehaald. We waren heel trots om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de totaalopbrengst van het evenement.” Arnold heeft samen met zijn 22 teamleden 12.500 euro opgehaald, ondanks dat ze dat jaar met een nieuw team gestart waren: “We hoopten op een bedrag tussen de vijf- en zesduizend euro. Als je dan het dubbele ophaalt, dan is dat wel even geweldig.”

Doorgaan

Arnold en Michiel gaan zich nogmaals inzetten voor het goede doel. Arnold: “Ik ben besmet met het Roparunvirus. De hele sfeer eromheen, het teamgevoel met elkaar. Volgend jaar ga ik mee als masseur, maar het is de bedoeling dat ik ‘m nog een keer ga lopen.” Ook Michiel heeft de smaak te pakken: “De kans is 98% dat we er volgend jaar weer bij zijn. Het is echt een ervaring. Met name de saamhorigheid die er hangt is heel bijzonder.”

Dat beide heren weer meedoen, betekent dat hun zoektocht naar sponsors doorgaat. Bedrijven en personen die hun steentje willen bijdragen, worden uitgenodigd een kijkje te nemen op hun websites:

 

Michiel de Boer:

teamdeboeralpedhuzes.weebly.com

 

Arnold Corstanje:

fightersagainstcancer.nl