Hardere aanpak

 

De voormalige Arbeidsinspectie heeft woensdag de hardere aanpak aangekondigd. Het doel is om werkgevers te stimuleren meer maatregelen te nemen, zodat bouwvakkers vaker gezond hun pensioen halen.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een top-15 samengesteld van lichamelijk zware beroepen in de bouw. Het zal de komende 4 jaar extra controleren bij onder meer blokkenstellers in de ruwbouw, betonstaalvlechters, metselaars, monteurs van metalen dak- en gevelelementen en glaszetters.

Boete

 

Vanaf september wordt direct een boete opgelegd bij overtredingen, zoals zware glasplaten laten tillen in plaats van met hulpmiddelen laten plaatsen of voor een kruiwagen van een metselaar, die inclusief lading zwaarder is dan 60 kilo.

Volgens een woordvoerster van de Inspectie SZW bedraagt de boete 3600 euro per overtreding.

Het ziekteverzuim in de bouw is 5,5 procent volgens de inspectiedienst en 45 procent hiervan is te wijten aan lichamelijke belasting. Zo heeft 46 procent van de betonvlechters rugklachten.

Hetzelfde geldt voor meer dan een derde van de glaszetters. Van de metselaars heeft 38 procent last van zijn rug. De directe loonkosten die hiermee zijn gemoeid, worden volgens de dienst geschat op honderden miljoenen euro’s per jaar.

Valgevaar

 

Volgens de woordvoerster legt de Inspectie SZW al direct boetes op bij valgevaar in de bouw. Bij de extra controles de komende 4 jaar wordt ook gelet op de begaanbaarheid van bouwplaatsen, en of er bijvoorbeeld geen gereedschap op de looppaden ligt.

 

Door: ANP