Nederlandse provincies hebben in de afgelopen vijf jaar 269 maal een waarschuwing gegeven aan chemische bedrijven vanwege het niet naleven van veiligheidsvoorschriften. Dit meldde de NOS op basis van eigen onderzoek. De omroep onderzocht incidenten bij chemische bedrijven in Nederland na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

 

In Nederland zijn 246 chemische bedrijven waar een risico bestaat op een zwaar ongeval zoals in Moerdijk. Ze vallen onder de regeling BRZO 1999 en dienen een veiligheidsrapport te maken. Provincies en gemeenten houden toezicht op deze bedrijven. Provincies hebben in de laatste vijf jaar 269 waarschuwingen gegeven aan chemiebedrijven vanwege tekortkomingen.

In 189 gevallen werd er ook gedreigd met een dwangsom, die veertien maal ook daadwerkelijk is opgelegd omdat de tekortkomingen niet tijdig werden verholpen. In drie gevallen is de dwangsom ook geïncasseerd, waarbij het hoogste bedrag €50.000 per maand bedroeg.

In vijf jaar tijd waren er 9580 kleine incidenten bij bedrijven die vallen onder de BRZO-regels. Het ging om onschuldige voorvallen, maar ook incidenten die tot een zwaar ongeval hadden kunnen leiden. ‘De bedrijven werken zelf heel hard aan de veiligheidscultuur’, zegt branchevereniging VNCI (Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie) in een reactie tegen de NOS. “Om er voor te zorgen dat de veiligheid tussen de oren van alle medewerkers zit, waardoor uiteindelijk veiligheid de belangrijkste prioriteit is.”