Werknemers die dagelijks voorwerpen moeten dragen of tillen, lopen het risico op lichamelijke klachten, zoals rugklachten. In het geval dat deze activiteiten moeilijk te beperken zijn, dan is het in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers hun werkzaamheden uitvoeren op een verantwoorde manier. De werkgever moet werknemers namelijk beschermen tegen fysieke belasting. Bij fysieke belasting kan onder meer gedacht worden aan tillen, duwen, trekken en dragen.

Goede praktijken beschikbaar voor verschillende sectoren

In sommige beroepen wordt er dagelijks getild door werknemers. Denk aan zorgpersoneel of magazijnmedewerkers. Dit kan erg belastend zijn voor onder meer de rugspieren. Het is belangrijk dat de werkgever zich inspant om rugklachten te voorkomen. In de transportsector, zorg, groensector en afbouw zijn goede praktijken beschikbaar om zwaar lichamelijk werk te verlichten met hulpmiddelen. Een voorbeeld is dat werknemers een vacuümtiller gebruiken om met een gezonde tilhouding tegels te verplaatsen.

Voor werknemers in een andere branche, staan er over het algemeen afspraken over het voorkomen van fysieke belasting in de desbetreffende arbocatalogus.