Horeca

Volgens Brandweer Nederland is de horeca over het algemeen goed op de hoogte van de brandveiligheidsregels: veilige versiering, adequate vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting en niet te veel bezoekers. De brandweer controleert samen met de horecaondernemers regelmatig de brandveiligheidsvoorzieningen. Dus nu ook voor en tijdens het WK.

Alert

Toch vraagt de brandweer extra aandacht voor brandveilige versieringen in de horecagelegenheden, omdat er veel mensen samenkomen. ” Bezoekers moeten zelf ook alert zijn”, aldus Meijer. “Niet alle rood, wit, blauw of oranje vlaggetjes en kledingstukken hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. In een overvolle horecagelegenheid kan dat levensgevaarlijk zijn. En als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen via goede vluchtroutes op tijd weg kunnen komen.”

WK versiering thuis en op straat

Veel mensen kijken thuis naar het WK, samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en oranje materialen worden aan huizen bevestigd. Burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Dat geldt ook voor aanrijroutes van hulpdiensten. Meijer: “Ambulances en brandweerauto’s moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Er zijn eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg. Zorg dat versieringen hoger hangen dan 4 meter en breder dan 3,5 meter. Dan kunnen de auto’s van de hulpdiensten er door. ” De meeste brandveiligheidsregels gelden overigens het hele jaar door en voor iedereen. “Wij zullen de mensen echt niet overladen met een overzicht van alle regels die hiervoor gelden. Wat wij wel doen, is vragen goed na te denken voordat versieringen worden aanschaft en aangebracht.”

Hoe herkent u brandveilige versiering?

Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Meijer: “Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.”

Tips voor veilig versieren

  • Zorg dat u brandveilige versiering aanschaft en aanbrengt. Op de verpakking is dat aangegeven
  • Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en apparaten die warm worden
  • Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden
  • Gebruik onbeschadigde verlengsnoeren en plak kabels met stevige tape vast zodat niemand erover kan struikelen
  • Rol kabelhaspels altijd helemaal af en verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer
  • Houd bij het bakken van snacks een goed passend deksel in de buurt. Hiermee kunt u doeltreffend een oliebrand doven. Gebruik hiervoor geen blusdeken.