Uit het onderzoek door de OVV bleek dat het dak van het Grolsch Veste-stadion tijdens de bouw is ingestort doordat essentiële onderdelen ontbraken. Deze gevaarlijke situatie is door niemand herkend. Het veiligheidsbesef in de bouwsector zal sterk moeten verbeteren om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen. Bij het ongeval vielen twee doden en negen gewonden, waarvan enkelen ernstig.

 

Verantwoordelijkheid onduidelijk

Volgens John Kesters is het bij grote bouwprojecten volstrekt onduidelijk wie de verantwoordelijkheid heeft voor veiligheidsmaatregelen. ‘De individuele bouwvakker zit helemaal aan het eind van de keten. Die weet meestal helemaal niet hoe alles in elkaar steekt. Het zijn de hoofd- en onderaannemers en anderen die ervoor moeten zorgen dat een bouwvakker veilig werkt. Wij pleiten voor een veiligheidscoördinator op elk groot bouwproject, die niets anders doet dan controleren of alles veilig verloopt.’

 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beveelt aan dat brancheorganisatie Bouwend Nederland met een actieplan het initiatief neemt om te zorgen dat de taken tussen de uitvoerende partijen in een bouwproces beter worden toebedeeld. De brancheorganisatie moet daarbij ook zorgen dat bedrijven die niet bij Bouwend Nederland zijn aangesloten deelnemen aan dit verbeterproces.